Tuesday, 5 April 2011

Noen enkle regler for betaen i ditt liv

Etter å ha lest en del diskusjoner om betalesing føler jeg det kan være nyttig for meg å samle alt jeg har lært i en enkel liste. Så her er regler for betalesing, oppdelt etter om du er forfatteren av stykket eller betaleseren.

For forfatter:
- Vær tydelig om hva du skriver; hvilken sjanger, hvor langt stykket er, legg gjerne ved en skriveprøve så betalerseren kan se hvilken skrivestil du har.

- Pass på skrivefeil! Selv om du trenger at noen sjekker grammatikken din, må du aldri gi ut noe du ikke selv har sjekket grundig. Les høyt for deg selv, søk på ordene du er usikker på, gjerne bruk dem i en setning og se om andre har formulert seg på samme måte (pga. internettets natur er dette enklere med engelsk enn norsk, og det at noen andre har brukt det slik kan bety at andre gjør den samme feilen, men det er verdt forsøket). Skaff deg en god bok om grammatikk og bruk den ofte. (Dette må jeg si er den delen jeg personlig hater mest ved å skrive. Grammatikk har aldri vært min greie, og jeg har til og med stavet det feil på norsk, i følge stavekontrollen her!)

- Vær tydelig om hva du trenger at de fokuserer på. Trenger du at de dobbeltsjekker grammatikken din? Ser etter om karakterene dine er realistiske? Luker ut klisjeer? Snuser rundt etter plothull? Korrigerer faktafeil? Konsentrerer seg om setningsstruktur og flyt? Uansett hva du er ute etter, be om det spesifikt. Selvfølgelig vil de fleste betaer gjøre mer enn å kun fikse det du selv ber om, men da vet de hva de skal fokusere på.

- Bli enige om en tidsgrense. Hvis dette må være ferdig innen fredag, SI IFRA. Ellers tjener det deg best å gi dem ihvertfall to uker på ett kapittel.

- Ikke mas. Betalesere jobber gratis, og går bare på skryt. Det er helt ok å sende en mail tre uker senere, eller noen dager før eventuelle harde grenser (hvis du skal levere det inn til en konkurranse eller lignende), men hvis de ikke svarer, anta at de ikke hadde tid til å gjennomføre det. Ikke pepre dem med mailer om de har lest den enda, det gagner ingen.

- Pass på at du er klar til å få kritikk. Mange betalesere slutter fordi forfatteren de betaer for blir sur hvis de påpeker en eneste feil ved fortellinga deres. Hvis du blir sur, vent noen dager med å svare dem. Tenk over det de har sagt og argumenter for hvorfor du valgte å gjøre det på måten du gjorde på en moden måte. Betalesere har ikke alltid rett, men de har aldri bare feil.

- Ikke gi hele boka på en gang. Dette er ikke, som de fleste tror, for å beskytte deg fra kopiering, men rent praktisk- de fleste betalesere har ikke kapasitet til å betalese 300 sider på en gang. Det er lettere å gi dem et par kapitler av gangen, også fordi du da vet mer nøyaktig hvor i fortellingen dere er hvis dere når et punkt hvor betaleseren mister interessen. Den andre grunnen er at korrigeringer på de første kapitlene ofte endrer viktige detaljer gjennom hele historien. Da er det lettere at betaleseren ikke må passe på å lese riktig versjon, men alltid får kapitler du allerede har korrigert kronologien i fra deg.
. Noen forfattere nevnte i en diskusjon at de av sikkerhetshensyn valgte å kun legge ut et kapittel eller to for betalesing, og så selv gikk gjennom resten av boka og rettet det som hadde blitt påpekt i de kapitlene. Jeg vet at jeg har alt for lett for å stirre meg blind på det jeg selv har skrevet til å gjøre noe slikt, men hvis det fungerer for deg er det nok en måte å få flere til å betalese for deg også. "Les disse to tusen ordene " er alltid lettere at noen biter på enn "les denne boka", selv uten den ekstra byrden det er å korrigere det man har lest.

- Forvent at noen faller fra. Kanskje var ikke fortellingen så interessant for dem som de hadde forventet. Kanskje de hadde andre forpliktelser de måtte prioritere. Selvfølgelig er det mulig at fortellingen din virkelig var så dårlig at de ikke orket å fortsette, men det er ikke nyttig for deg å anta det verste bare fordi noen ikke svarer deg. Move on og prøv igjen.

- Ikke forsvar deg. Hvis betaleseren din påpeker at en av karakterene dine virker tåpelig og du forsøkte å gjøre ham morsom, finn ut hva som gjør at han ikke fungerer og skriv ham om. Hvis du ikke klarer å se det selv, beskriv hvordan du ønsket han skulle virke for betaleseren din og spør hva som gjorde han ikke virket slik for henne.

- Ha med advarsler. Selv i de tilfellene det kan avsløre deler av plottet er det bedre å nevne drap, banneord og eventuelle sex-scener. Ting noen kan reagere svært sterkt på (detaljerte sex-scener, homofile temaer, detaljerte morbide beskrivelser, døde barn) kan det være verdt å nevne spesifikt. Hvis du mener det ødelegger for plottet, putt det bak spoiler tags (noen forum har egne måter å markere det på, for alle andre holder det å skrive SPOILER: og /SPOILER så andre kan hoppe over den delen hvis de selv vil).

For betalesere:
Dette er mer tips enn noe annet, siden jeg mener det er like mange måter å være en betaleser på som det er folk i verden. Uansett er dette reglene jeg har laget for meg selv.

- Ikke ta på deg mer enn du kan gjennomføre. Sjansene for at du kommer det gjennom en hel bok første gangen du betaleser er små. Forplikt deg for småbiter, og gi beskjed hvis det viser seg å være umulig å gjennomføre.

- Styr unna sjangere du ikke liker. Det hjelper lite at du betaleser en romantisk fortelling hvis du har et personlig hat for alt fra Stolthet og Fordommer til Twilight. Hvis du mener at alt over tre hundre sider tyder på at forfatteren ikke kan redigere og forfatteren satser på tre bind, hver på tusen sider, kan dere begge vite på forhånd at dette ikke kommer til å funke. Cut your losses, som de sier på engelsk, og si nei.

- Vær så ærlig som mulig, men også så diplomatisk som mulig. Husk å påpek ideer, fraser og setninger du liker, om ikke annet enn for å forhindre at de forsvinner i redigeringen. Så lenge du betaleser for voksne mennesker er det ikke nødvendig å ha "kritikk-sandwichen" som man lærer om (skryt - kritikk - skryt), men det kan være kjekt å bruke den allikevel.

- Hvis du har en ide til hvordan noe kan rettes, sjekk om forfatteren er interessert i å høre om det. Noen forfattere ønsker ikke betaer som ikke kommer med løsninger på problemene de ser, andre føler de mister noe av eierskapet over boka hvis de får løsninger. Pass uansett på at du beskriver problemene du har med fortellingen på en måte som gjør at forfatteren også kan se dem.

- Pass på at du ikke er for detaljert eller for lite detaljert i din kritikk. Spør forfatteren hvor grundig de vil du skal være og vær forberedt på at "fortell meg om alt du ser" i noen tilfeller dessverre betyr "bare gi meg skryt". Det er et problem på internett at de hårsåre menneskene ofte gjør at folk

- Ikke rett grammatikk hvis du hverken liker det eller er flink til å skrive rett selv. (Denne er nok den mest personlige på listen, siden jeg hater alt som heter grammatikk og grammar nazis. Til mitt forsvar har det aldri hindret meg i å forsøke og forbedre min egen grammatikk. (Underklausul: denne bloggen skrives på dialekt fordi jeg liker dialekt, ikke fordi jeg ikke vet at "gutta" ikke er en godkjent stavemåte :P))

- Skriv ned hvilke inntrykk du får av karakterene i starten, og gå tilbake til listen for å se om disse forventningene ble oppfylt eller ikke. Skuffet noen av karakterene deg? Fungerte det allikevel? Spesielt hvis du bare leser ett kapittel eller en kort fortelling kan det gagne forfatteren at du nevner hvilket inntrykk du fikk av ulike karakterer. Ofte vil det hjelpe dem i å se om måten de ser karakterene på kom frem. Hvis de ønsker å beskrive en lidende hovedkarakter og du mener at han sutrer uten grunn, er det greit å vite.

- Utbroder.

- Hvis du ikke orker å lese videre på grunn av fortellingen, vil forfatteren ha mer nytte av å vite det enn om du forlater dem uten ett ord. Sjansene er absolutt til stede for at forfatteren kan starte drama. Hvis det siste skjer, ikke svar dem og skriv dem opp på din egen lille svarteliste. De fleste betalesere har en.

No comments:

Post a Comment