Tuesday, 5 April 2011

Beta - ikke bare bokstaven etter alfa

Jeg ønsker å be om unnskyldning for tittelen. Dårlige ordspill er en familiær svakhet.

Uansett har jeg nå skrevet ferdig fortellingen jeg skrev om i forrige post, og begynt jakten på en beta. Dette er mest sannsynlig den vanskeligste delen av det å skrive, nest etter selve skrivingen. En beta er en som kan fortelle deg hva som ikke fungerer med fortellingen, og det kan være ganske tøft å gi fra seg "babyen" sin så noen andre kan påpeke at den har seks tær og mangler ører.

I noen tilfeller er det vanskeligste å finne noen som er villige til å bruke litt tid på å skrive konstruktiv kritikk, ikke bare "jeg likte den" / "jeg likte den ikke". Eller noen å lese den i det hele tatt.

Jeg ble ganske overrasket over å finne ut at NaNoWriMo faktisk har sitt eget beta-forum, som man kan finne under Critiques, Feedback and Novel Swaps. Det er ikke særlig godt besøkt, men jeg fikk mye bra hjelp fra tråden 200-word Beginning Critique, og prøver nå å finne noen der som er villige til å gjennomsøke hele greiene etter feil.

Et annet sted som har en veldig god beta-gjeng er Review Fuse. Du publiserer en fortelling på sidene deres, betaer fire andre fortellinger (eller to, hvis du er villig til å betale $50) og får tre betaer selv. Det er også potensialet for å få fler hvis du gjør fortellingen din offentlig. Det jeg liker best med denne siden er at de både gir mulighet for å gi kommentarer i teksten og kommentere på det generelle inntrykket. De er også flinke til å fokusere på forskjellige sider ved teksten, noe som gjør at tilbakemeldingene du får dekker de fleste sidene av det du har skrevet.

Andre steder jeg har funnet hvor betaer holder til (merk at ingen av disse er testet ut enda):
- Will Beta For Food (LJ)
- FanFiction.net's beta readers
- Absolute Write's beta forum
- Nathan Bransfords forum
- Critiquecircle.com
- Critters.org

3 comments:

 1. Jeg tror folk undervurderer hvor skummelt det faktisk er å levere noe fra seg for beta-lesning... Man er jo alltid litt redd for hva man får høre.

  Jeg kan godt være beta hvis du vil. Jeg har vel og merke ikke vært beta før, men skal gjøre så godt jeg kan uansett. Det kommer nok ikke til å gå superfort nå i disse oppgavetider, men gi meg en lyd hvis du fortsatt er interessert i hvert fall! :)

  ReplyDelete
 2. ...Jeg føler meg ganske inkompetent når jeg til og med sliter med å svare på kommentarer her!

  Jeg er absolutt interessert i det! Dette er ikke noe som haster, så jeg kan gi deg fila på fredag, så ser du om du får tid :)

  ReplyDelete
 3. Nå er ikke akkurat kommentarsystemet til Blogger fantastisk, da. ;)

  Ja, vi kan se på det på fredag. :)

  ReplyDelete