Saturday, 5 October 2013

Ukens anbefaling: En blind detektiv og Sherlock Holmes andre rivaler

Denne uka har jeg faktisk to anbefalinger til deg: en serie som heter The Rivals of Sherlock Holmes, og en bokserie om detektiven Max Carrados.

The Rivals of Sherlock Holmes

På syttitallet laget BBC serien ved navnet Sherlock Holmes' rivaler. Selv om kvaliteten på skuespillerne varierer veldig fra episode til episode er konseptet så fascinerende at serien raskt ble en favoritt. Hver episode omhandler en detektiv som ble skrevet på samme tid som Conan Doyle skrev Sherlock Holmes. Hvis du hater hovedpersonen kan du trøste deg med at det kommer en ny neste uke, og hvis du elsker ham eller henne kan du trøste deg med at det er skrevet en rekke bøker om personen. Som en ekstra bonus er flesteparten av dem gratis på Project Gutenberg eller billige på Amazon, da de ble skrevet på slutten av 1800-tallet.

Den andre sesongen av denne seren kan du finne på youtube.

 

Max Carrados - den blinde detektiven

Hovedpersonen i andre episode av sesong en er Max Carrados. Max er blind, han er rik, og han er ensom. På Amazon skryter de av alt han kan; lese avisoverskrifter med fingertuppene, gjenkjenne en falsk mustasje på fem fots avstand (fra lukten av kostymelim) og skyte en mann i hjertet fordi han hører det banke. Men det som gjør Carrados interessant er hans svakheter. Han hater å innrømme sitt handicap til fremmede like mye som han hater å motta hjelp for det. All hans trening har ett mål; å bli selvstendig. Selvfølgelig er hans tjeners oppgaver tilpasset sin mesters spesielle situasjon, men alle Viktorianske gentlemen har tjenere. Det Carrados ikke takler er stokk og hund; at andre synes synd på ham fordi han ikke er som dem.

Han har lært seg stiene i en nærliggende park utenat så han kan gå uten følge og tilbringer timesvis  på en benk som på grunn av ham kalles ‘Blind Man’s View’. I hans episode av The Rivals of Sherlock Holmes fører dette til [spoiler]hans fall. Han møter en ung kvinne på 'Blind Man's View'. Hun sier at hun er blind, og når hun ber Max om hjelp til å finne vognen sin innrømmer han ikke at han heller ikke kan se. Han kan veien, så han leder henne dit. Hadde kvinnen vært det hun sa, hadde det ikke vært et problem. Men hun kan se, og i vognen venter tre menn med kloroform. Max Carrados har ikke en sjanse. Tror de.[/spoiler]
“Blindness invites confidence,” replied Carrados. “We are out of the running—human rivalry ceases to exist.”
Det ble gitt ut tre bøker om Max Carrados, alle med åtte noveller i hver. Alle er skrevet av Ernest Bramah. Den første boka, Max Carrados, er tilgjengelig online . lenge leve Project Gutenberg! Bok nummer to, The Eyes of Max Carrados, kan du finne i engelske bokbutikker. Den siste, Max Carrados Mysteries kan finnes både som ebok og pocket hvis man leter litt. 

Eventuelt kan alle tre bøkene kjøpes i en hendig samlepocket som koster litt mer enn en sjokoladeplate på Bookdepository.co.uk! Ikke la deg lure av at tittelen er det samme som bok to i serien, denne inneholder alle tre (noe jeg til min lykke fant ut etter å ha kjøpt den :P )

God lesing!

No comments:

Post a Comment