Saturday, 28 September 2013

Les en bannlyst bok!


Banned books: Collection of Banned Books

Selv om uken for bannlyste bøker nettopp er over, er dette initiativet så godt at jeg herved erklærer min støtte! I løpet av neste uke skal jeg lese en forbudt bok. Hvis du er med meg, anbefaler jeg deg å sjekke ut denne linken for tips til både norske og utenlandske bøker som har blitt bannlyst.

For å gjøre det litt enklere for meg selv, har jeg valgt å lese en av de to bannlyste førsteutgavene jeg har i min samling (Den er liten, men jeg er stolt av den!) , nemlig Sangen om den Røde Rubin. Bedre kjent som den siste boka som ble bannlyst i Norge. Heldigvis klarte forfatter og forlag å oppheve dommen i høyesterett, noe som mest sannsynlig er grunnen til at min vakre lille bok eksisterer og kunne selges på Fretex for lette to hundre kroner.

Historien sier at Arnulf Øverland hadde håp om å slå Mykle som den siste kneblede forfatter når han gav ut Kristendommen, Den Tiende Landeplage, men selv om han presterte å bli anmeldt for blasfemi vant ytringsfriheten frem og Øverland gikk fri. Essayet hans kan leses her, og er knasende godt skrevet, om noe gammeldags formulert. Selv om jeg ikke er enig i alt Øverland sier, er det fremdeles godt sagt!

No comments:

Post a Comment