Wednesday, 7 September 2011

Show vs. tell, del II

Don't tell me the moon is shining; show me the glint of light on broken glass. ~Anton Chekhov

Jeg har lenge slitt med show vs. tell (hvordan vise noe isteden for å fortelle om det). Selv når jeg forsøker å beskrive noe (show) istedenfor å fortelle det (tell), vil noe av det jeg beskriver være fortalt. Poenget med å vise istedenfor å beskrive koker ned til at det er en vanlig nybegynnerfeil: ikke forklar det du skriver.

Så ikke si at den mannlige helten din er kjekk, vis oss hvordan andre reagerer på utseendet hans, eller hvordan han reagerer på det selv. Du kan fortelle oss at han har sort hår, eller et arr over øyet, men vis oss at jentene dåner.

Vis hvordan Lord Georg hater helten din. Det er lettere å bare si "Georg hatet Roland", men det er også mye mindre involverende for leseren, og hele poenget med å skrive en roman eller novelle er å engasjere leseren, å gjøre ham eller henne til en del av det du skriver. Så hvis du gjennom dialog eller beskrivelser lar små hint om dette hatet lekke ut, vil det være mye sterkere enn setningen "Georg hatet Roland".

Ett annet viktig sted å vise istedenfor å fortelle er når du beskriver følelser. "Han var lettet" eller "hun var fremdeles sint på ham" er svakere setninger enn en paragraf som beskriver handlemåten deres godt nok til at leseren selv kan forstå dette, for eksempel:

Han senket skuldrene og gikk tilbake til oppvasken. Mens han skrubbet kjelene travet hun frem og tilbake på kjøkkenet. På et tidspunkt forsøkte hun å si noe, men ordet ble druknet i bråket når han raste ned bestikk-kurven og hun tok det i seg. Når han begynte å plystre ristet hun på hodet og gikk ut til stua. Han hørte ikke utgangsdøra smelle over lyden av vann.

Jeg er helt med på at dette ikke er det beste eksempelet som har vært satt på papir, men beskrivelser er absolutt et område jeg trenger mer trening på. (Bare gjett hva årets NaNo skal fokusere på!)

http://waltzwithwords.blogspot.com/2010/10/great-unsaid-study-of-show-vs-tell.html
http://foremostpress.com/authors/articles/show_not_tell.html


When you are describing,
A shape, or sound, or tint;
Don't state the matter plainly,
But put it in a hint;
And learn to look at all things,
With a sort of mental squint.
~Charles Lutwidge Dodgson (Lewis Carroll)

No comments:

Post a Comment