Friday, 21 September 2012

Boksamlerens klage

Jeg eier nå ni av de ti bøkene som er utgitt på norsk om Worrals av Kaptein W. E. Johns. Det er to grunner til at dette er et problem:


GRUNN NUMMER EN:
    Johns skrev 11 bøker og en novellesamling ("Comerades in Arms"), hvor en av novellene omhandler Worrals. Nå har jeg full forståelse for at man ikke oversetter en novellesamling med flere ulike karakterer, men hvorfor oversatte man aldri den siste boka?

HVORFOR???

Det verste er at den er nesten umulig å få fatt på engelsk og, noe som betyr at selv om jeg nå finner Worrals på Krigsstien (den ene jeg mangler på norsk), vil serien aldri være komplett da Worrals Investigates faktisk ikke har blitt gitt ut på norsk. Noensinne.* Og siden serien sist ble publisert i Norge i 1950, tviler jeg på at det vil endre seg med det første.


GRUNN NUMMER TO:
     Det er under to måneder siden jeg fant Worrals på Krigsstien til salgs. For førti kroner. Og jeg kjøpte den ikke.

Fordi jeg skulle være "smart" og spare penger. Noe som gjør at akkurat nå føler jeg meg som en fullstendig dust.I det jeg søkte etter Worrals Investigates fant jeg ut at Kaptein W. E. Johns faktisk aldri nådde høyere grad en løyntnant i RAF. Dette morer meg mer enn det bør.
 *) Og mens vi snakker om bøker som aldri ble gitt ut på norsk: forklar meg hvorfor Biggles Defies the Swastika ikke har blitt gitt ut på norsk. Den er en av de beste Biggels-bøkene jeg har lest (i en serie på nær hundre bøker varierer kvaliteten mye), og handlingen er satt til Norge.

Vår helt våkner opp på hotellet, tror det er søndag da ingen kaffe har blitt satt frem og ingen avis er å finne, ser ut vinduet og ser nazistene masjere ned Karl Johan. Han stjeler en sykkel for å rømme til flyet sitt, krasher med en gestapo-agent og stjeler motorsykkelen hans. Og dette er bare det første kapittelet!

Sverige gav den ut! (Greit nok gjorde de det i 1944, en tid det ikke var så lurt å publisere anti-nazistiske bøker i Norge, men fremdeles!) Men jeg håper Johns fløy bedre enn han leste geografi, for det tar ikke så kort tid å kjøre Norge på langs som det den mannen tror. Oslo - Narvik på et døgn? Under krigen? HAH!)

No comments:

Post a Comment