Saturday 17 March 2012

Forskjellen på bok og film

Barn dreper barn i ny suksess[film]


Advarsel: tl;dr følger:


Jeg har aldri forstått hvorfor noe som er greit i en bok, ikke er greit i en film. Ta Clockwork Orange. Voldtektsscenene og voldsscenene førte til at filmen ble forbudt i England. I boka er ofrene for en av voldtekten ellve år gammle. Alex er femten. Boka ble aldri forbudt.


Filmer har aldersgrenser, advarsler og skremsels-artikler av typen Aftenposten desverre velger å publisere. Bøker med like brutale temaer blir ikke bare forbigått i stillhet, men påtvunget ungdommen gjennom norskundervisningen. Vildanden, med selvmord og utroskap, og Karens Jul, om en ung jente og hennes barns død, er nesten obligatorisk lesning på ungdomsskolenivå. Er det greit fordi det er klassikere?


Dødslekene er en brutal bok. Filmen inneholder mest sannsynlig scener jeg ikke ville latt hvilken som helst ellveåring se. Men samtidig er det en svært godt skrevet serie. Den er realistisk, den er godt skrevet og personlig hadde jeg ikke hatt noe imot at mine (svært teoretiske) barn hadde hatt noen av hovedpersonene som rollemodeller.


At Twilight i artikkelen kommer best ut av sammenligningen... En bok som handler om en forfølger og jenta som utsletter seg selv for å bli hans perfekte brud, provoserer meg. Dødslekene er ikke en god-natt bok for åtteåringer. Men så var det heller ingen som ba dem om å lese den.

No comments:

Post a Comment